Χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη
Η εξαγωγή δοντιού είναι συνήθως μια απλή διαδικασία και γίνεται με χρήση τοπικής αναισθησίας, ενώ η μετεγχειρητικος πόνος αντιμετωπίζεται με επιτυχία με κοινά αναλγητικά.
Χειρουργική εξαγωγή φρονιμιτών
Ο τρίτος γομφίος, ο γνωστός μας φρονιμίτης δηλαδή, συχνά δεν έχει επαρκή χώρο για να ανατείλει πλήρως και να πάρει τη θέση του μέσα στον οδοντικό φραγμό. Χωρίζεται επομένως σε δυο κατηγορίες ανάλογα με την θέση του. Έτσι, ένας έγκλειστος φρονιμίτης είναι ένας φρονιμίτης που δεν έχει ανατείλει καθόλου, ενώ ένας ημιέγκλειστος έχει ανατείλει σε μικρότερο από το φυσιολογικό, εμφανίζεται δηλαδή μόνο ένα μικρο μέρος της μύλης του στον οδοντικό φραγμό. Ο ημιέγκλειστος φρονιμίτης δημιουργεί προβλήματα γιατί προκαλεί φλεγμονή στους ιστούς που τον περιβάλλουν (περιστεφανίτιδα), τερηδονισμό του γειτονικού δοντιού και συνεχή τραυματισμό της περιοχής της παρειάς ενώ οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν μετακίνηση των διπλανών δοντιών στο φραγμό, οπότε συχνά οι ορθοδοντικοί ζητούν την αφαίρεση τους κατά την διάρκεια ή μετά την ορθοδοντική θεραπεία.
Ο φρονιμίτης αφαιρείται με μια μικρή χειρουργική επέμβαση υπό τοπική αναισθησία, με συγκεκριμένη μεθοδολογία που εξασφαλίζει τη γρήγορη απομάκρυνσή του και την προστασία των γειτονικών ανατομικών μορίων, ενώ χορηγούνται οδηγίες και ειδική φαρμακευτική αγωγή ώστε να έχει ο ασθενής μια ήπια και ανώδυνη μετεξακτική επούλωση.
Εξαγωγή δοντιού είναι η απομάκρυνση ενός ή περισσοτέρων δοντιών από το φατνιακό οστό και επομένως από τον οδοντικό φραγμό.
Συνήθως, η εξαγωγή δοντιού γίνεται σε δόντια χαλασμένα από τερηδόνα, δόντια σε περιοδοντική ασθένεια με κακή πρόγνωση, σε περίπτωση κατάγματος δοντιού, σε μη σωστή ανάπτυξη δοντιών, σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των ούλων (περιστεφανίτιδα), στην ορθοδοντική (συχνά προγόμφιοι) για να δημιουργηθεί χώρος, και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις.
